Voorbereidingen Seizoen 2023-2024

Op deze pagina houden we jullie op de hoogte van de voorbereidingen voor het nieuwe Vuurwerkseizoen 2023-2024. Daarnaast blikken we terug op voorgaande jaren.
 
2023
Nadat de kruitdampen begin januari een beetje waren neergedaald zijn wij alweer begonnen met de eerste stappen voor het nieuwe Verkoopseizoen 2023-2024. Natuurlijk begonnen we met het grote opruimen en afbreken: eerst hebben we de etalage weer helemaal leeggehaald en daarna was onze Vuurwrk Store aan de beurt. Binnenkort nemen we onze website onderhanden en zullen we alle CAT.2/F2-artikelen weer zichtbaar maken.
 
Als alles een beetje aan kant is gaan we een korte interne evaluatie doen en de resultaten daarvan meenemen in de gesprekken met onze leveranciers en importeurs. Ondertussen volgen we de ontwikkelingen in Politiek Den Haag op de voet en proberen we zoals altijd ons steentje bij te dragen aan het behoud van onze Vuurwerktraditie. Help ook mee, kijk hier voor meer info: Vuurwerktraditie behouden
 
Verkoop CAT.1-vuurwerk 2023 start binnenkort
Gelukkig hoef je niet een heel jaar te wachten voordat je kunt "kruitsnuiven" en genieten van ons vuurwerk. Want bij Huisman Vuurwerk kun je het hele jaar door terecht voor een selectie van ons CAT.1 Vuurwerk, het vuurwerk dat het hele jaar door verkocht en afgestoken mag worden. De verkoop daarvan start binnenkort. Kom naar onze winkel, koop wat je wil hebben en je kunt direct stoken! Ons CAT.1, ook wel F1, assortiment vind je hier: CAT.1 Vuurwerk
 
Vuurwerkdiscussie
Ondertussen spelen op allerlei niveau's discussies over onze geliefde Vuurwerktraditie. Op landelijk niveau zal het wetsvoorstel voor een Algeheel Vuurwerkverbod binnenkort weer in de Tweede Kamer van stal worden gehaald. De VVD heeft daar eind november een tegenvoorstel op gedaan waarbij er veel zwaarder zal worden ingezet op de aanpak en bestraffing van het handelen in en/of afsteken van illegaal vuurwerk. Ook dat zal binnenkort verder besproken worden. Ondertussen komen er redelijk positieve berichten binnen over minder vuurwerkproblemen, minder vuurwerkschade, enz. Zelfs Gemeenten mét een Lokaal Afsteekverbod twijfelen openlijk aan hun eigen aanpak. Wijzelf blijven ons zowel landelijk als lokaal, zoals bij de Gemeente Arnhem, inzetten om Lokale Afsteekverboden weer van tafel te krijgen. Ook die in Arnhem is nog niet definitief!!
 
 
Wat gebeurde er in 2022? We vertellen er graag meer over:
 
Voorjaar 2022
 
Internetconsultatie Permanent Vuurwerkverbod
Ondanks alle negatieve ervaringen rondom een jaarwisseling met een vuurwerkverbod vol illegaal vuurwerk, toegenomen schade aan eigendommen en een blijvend hoog aantal gewonden door vuurwerk, is er begin 2022 een internetconsultatie online verschenen op Overheid.nl met een wetsvoorstel omtrent een Permanent Vuurwerkverbod. Dit betekent kort gezegd dat er een nieuwe wet klaar ligt waarover de Overheid de mening van burgers, bedrijven en maatschappelijk organisaties wil weten.
 
We moesten laten merken dat dit siervuurwerkverbod geen oplossing is! Dit heeft heel Nederland deze jaarwisseling tenslotte zelf mee mogen maken! Straf niet de gezinnen, families, buren en vrienden die graag verantwoord van siervuurwerk genieten maar denk in oplossingen en pak de relschoppers aan! Geen siervuurwerkverbod! Wij vuurwerkliefhebbers, toeschouwers, winkeliers, importeurs en iedereen die van mening is dat Nederlands consumenten siervuurwerk niet moet verdwijnen moesten hier op reageren! 
 
En dat er gereageerd is! Er is massaal gehoor aan deze oproep gegeven want bijna 15.000 reacties zijn geplaatst, normaal zijn het er hooguit een paar honderd. Ruim 12.000 reacties waren openbaar. En het goede nieuws is dat meer dan 10.000 van de reacties negatief waren op het voorstel. De Internetconsultatie bekijken en de (openbare) reacties teruglezen doe je hier: Internetconsultatie Permanent Vuurwerkverbod
 
Initiatiefwet Algeheel Verbod Consumenten Vuurwerk uitgesteld
Ondanks de massale afkeur van het Wetsvoorstel via de Internetconsultatie, blijven de initiatiefnemers voet bij stuk houden en is men de Initiatiefwet toch gaan bespreken in de Tweede Kamer. Ondanks een Ronde Tafel Gesprek en diverse Commissie-vergaderingen waarin duidelijk naar voren kwam dat een verbod niet het juiste middel tegen de Oudejaardsproblematiek is, blijven de Politieke vuurwerktegenstanders volharden in het doordrukken van het Wetsvoorstel. In de Tweede Kamer bleek echter geen meerderheid te zijn voor een Algeheel Verbod op Consumenten Vuurwerk. En dus is een volgend debat over het Wetsvoorstel voorlopig uitgesteld naar 2023. Kortom: er is voor aankomende Jaarwisseling géén verbod van toepassing!!
 
Prijsstijgingen 2022
Uit de eerste gesprekken met de Importeurs bleek al dat we met z'n allen rekening moesten gaan houden met mogelijk forse prijsstijgingen in 2022. Door oplopende kosten in China, schaarste van grondstoffen, de wereldwijde containerproblematiek, oplopende kosten en inflatie, enz. stijgen de kostprijzen voor al het vuurwerk. Uiteraard heeft dit gevolgen hebben voor onze inkoop- en verkoopprijzen en dus gaan we dit allemaal voelen dit jaar.
 
Hoe sterk de prijzen op zouden lopen was toen nog niet bekend, maar wij merkten het toen al aan de nieuwe inkoopprijzen voor CAT.1-Vuurwerk om daar nieuwe voorraad van in te kopen. Inmiddels is duidelijk dat gelukkig niet voor alle artikelen enorme prijsstijgingen van toepassing zijn, maar voor een deel van ons assortiment loopt de stijging op tot ca. 25-30% van de originele in- en verkoopprijs. Uiteraard proberen we de prijzen zo laag mogelijk voor jullie te houden!
 
Nieuwe artikelen Oud & Nieuw 2022/2023
Vanwege de "eenmalige" vuurwerkverboden van 2020 en 2021 hebben de importeurs behalve wat CAT.1/F1-vuurwerk in Nederland niets uit kunnen leveren. Om deze reden zullen er in 2022 minder nieuwe artikelen dan normaal worden gepresenteerd. Maar niet getreurd: de nieuwe artikelen voor 2020 en 2021 zijn natuurlijk óók in 2022 nog spiksplinternieuw! Die hebben we immers niet uit kunnen leveren en heb jij dus ook niet af kunnen steken. Maar dat kan en mag dit jaar natuurlijk wel. En anders dan in 2021 zijn er nu toch nog best wel wat nieuwe artikelen. Nadeel is wel dat er ook een aantal oude bekende toppers zijn verdwenen.
 
Zomer 2022

Voor velen stond de zomer in het teken van een vakantie en natuurlijk zijn we bij Huisman Vuurwerk de batterij ook even op gaan laden.

Dealer Avonden
Aan het eind van de zomervakantie begint normaal gesproken de brievenbus te klepperen: de uitnodigingen voor de Dealer Avonden van Importeurs komen dan binnen. Helaas hebben alle Importeurs in 2022 afgezien van hun Dealer Avonden. De meeste gaven aan niet voor het 3e jaar op rij dezelfde artikelen te willen laten zien en de kosten voor zo'n avond lopen ook aardig in de papieren. Daarom zijn de meeste Importeurs (soms digitaal) langs geweest en hebben we van de meeste nieuwe artikelen video's gezien. En dat zag er indrukwekkend uit!!

Huisman Vuurwerk Webshop
In de zomer hebben we keihard gewerkt aan het klaar maken van onze webshop voor het nieuwe seizoen. Eindelijk weer!! Alle nieuwe artikelen hebben we weer aan kunnen zetten en we hebben zelfs al een paar spiksplinternieuwe 2022-artikelen aan kunnen maken.

Najaar 2022
In september hebben we met de verschillende importeurs aan tafel gezeten om de eerste inkopen te regelen en de opmaak van de folders te bespreken. In oktober hebben we alle nieuwe artikelen toegevoegd aan onze website. De eerste nieuwe dummy's kwamen ook alweer binnen want een deel is vorig jaar niet meer gekomen. 

December 2022
In november hebben we onze Sport Try-Out weer omgebouwd naar de Huisman Vuurwerk Store en half december hebben we met velen van jullie na 3 jaar eindelijk weer kunnen genieten van de Huisman Vuurwerkdemo. De Losse Verkoop- en Afhaaldagen eind december waren drukbezocht maar desondanks erg gezellig. Echt een feestje om zoveel mensen blij te kunnen maken met gaaf vuurwerk! Ook al waren er nogal wat leveringsproblemen vanuit bepaalde leveranciers. Uiteraard gaan we dat meenemen in de evaluaties. Op naar een nieuw verkoopseizoen!

Terugblik afgelopen jaren:
 
Voorjaar 2021
 
Géén Afsteekverbod Gemeente Arnhem!!
Eind maart 2021 zorgde de Arnhemse Gemeenteraad voor een enorme verrassing. Het in de zomer van 2020 aangenomen besluit om in de Gemeente Arnhem een Lokaal Vuurwerkverbod in te stellen werd alsnog weggestemd. Een overwinning voor lokale vuurwerkondernemers, liefhebbers en de branche. En niet te vergeten de duizenden gezinnen die in deze regio kunnen blijven genieten van de prachtige vuurwerktraditie. Een fantastisch resultaat na bijna een jaar lang hard werken door een groep enthousiastelingen die gezamenlijk tegen het eerder aangenomen besluit ten strijde zijn getrokken en zich daar helemaal in vast hebben gebeten. 
 
Op de laatste avond van maart 2021 kwam alles samen. Tijdens de Gemeenteraadsvergadering werd door diverse fracties gehamerd op onmogelijke handhaving (zie afgelopen Oud & Nieuw tijdens Corona-verbod), illegale handel, inzet op nationaal beleid, het in de kou laten staan van de ondernemers en het straffen van welwillende en goede burgers. Met als uiteindelijk gevolg dat in een finale stemming waarin de aanpassing van de APV moest worden aangenomen alsnog het hele voorstel en eerder genomen besluit werd weggestemd! Daarmee is het Lokale Afsteekverbod in de Gemeente Arnhem volledig van de baan en wordt wederom nationaal beleid en wet- en regelgeving gevolgd.
 
Er kwam dus GEEN Lokaal Afsteekverbod in de Gemeente Arnhem!!
 
Vuurwerkverbod 2021
En toen werd het eind november... Helaas heeft het Kabinet toen wederom het zeer trieste besluit genomen om ook voor afgelopen Oud & Nieuw een tijdelijk vuurwerkverbod in te stellen. Dit verbod betekende dat het verboden was om vuurwerk te verkopen en/of af te steken tijdens afgelopen Oud & Nieuw. Het betrof hier een verbod op CAT.2/F2-vuurwerk nadat in 2020 al een deelverbod was ingesteld op al het knalvuurwerk, pijlen en F3.
 
Huisman Vuurwerk ging dóór!!
Natuurlijk gingen we bij Huisman Vuurwerk ondanks alles ook dat jaar knalhard door met de verkoop van vuurwerk, al zal het nu alleen CAT.1/F1-vuurwerk betreffen. En vergis je niet, ook daar zitten serieus leuke, gave en mooie artikelen bij!! Wij hadden ons assortiment daar behoorlijk van uitgebreid en ook namen wij zoals gebruikelijk er bestellingen van aan die vervolgens in de winkel afgehaald konden worden op de gekozen Afhaaldag en -tijd.
 
Tot zover deze update. Uiteraard blijven we jullie op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen en voorbereidingen voor het nieuwe seizoen 2021-2022. Dat doen we via onze Facebook-pagina Facebook.com/HuismanVuurwerk en hier op deze pagina.
 
Verbod op Knalvuurwerk, Vuurpijlen en Single Shots

De Overheid heeft sinds 2020 een verbod op Knalvuurwerk, Vuurpijlen en Single Shots ingesteld. Dit betekent dat deze artikelen vanaf 1 december 2020 niet meer verkocht, niet meer afgestoken en ook niet meer in het bezit van particulieren mogen zijn of worden.

Afsteekverbod Arnhem voor 2020 van de baan!
Aan het begin van de herfst kwam dan het verlossende woord: voor dit jaar gaat het voorgenomen Arnhemse Afsteekverbod in ieder geval niet door!! Wel zijn er plannen voor volgend jaar maar dat zien we dan wel weer. Voor nu is iedereen die zich er de afgelopen maanden hard voor heeft gemaakt om onze geliefde traditie in Arnhem niet de nek om te laten draaien vooral erg blij met dit goede nieuws! We hebben er hard voor geknokt en zijn daarvoor beloond, YES!! Iedereen kan dus met een gerust hart vuurwerk gaan bestellen zodat we met Oud & Nieuw dit vervelende en rare Corona-jaar met prachtig en gaaf vuurwerk achter ons kunnen laten!
 
COVID-19: Corona-maatregelen
Helaas is 2020 door Corona voor iedereen een raar en bijzonder jaar geworden. De veiligheid en gezondheid van onze klanten en personeel staat uiteraard voorop. Ook bij de vuurwerkverkoop zullen we daarom de nodige aanpassingen doorvoeren. Op deze pagina vertellen we je er meer over: COVID-19: Corona-maatregelen
 
Wel of geen vuurwerk in 2020 a.g.v. Corona?
Het Kabinet kwam half november 2020 met meer duidelijkheid over de viering van de Feestdagen in Corona-tijd en de verkoop en het afsteken van vuurwerk in het bijzonder. Wij adviseren iedereen om vooral niet de Media maar de officiële persconferenties van de Overheid en berichtgeving vanuit de winkeliers te volgen. Mocht er een verbod komen dan zullen wij op een gepaste wijze, zoals je van een 100-jarig bestaand familiebedrijf mag verwachten, de reeds geplaatste bestellingen en betalingen afhandelen en terugstorten. Inmiddels is bekend geworden dat er daadwerkelijk een tijdelijk Vuurwerkverbod voor aankomend Oud & Nieuw wordt ingesteld. Binnenkort volgt meer informatie. Update: uiteindelijk kwam er in 2020 een tijdelijk CAT.2/F2-vuurwerk verbod op de verkoop en afsteken. In 2021 mag er gewoon weer CAT.2/F2-vuurwerk worden gekocht en afgestoken!
 
ZENA Trophy 2019
Man, man, wat was het weer genieten op de ZENA Trophy!! Als trotse Zena Vriend sponsorde Huisman Vuurwerk de Kneiterharde Bateria Valencia. Ook de andere shows waren zeer indrukwekkend, we hebben weer genoten! Ook dit jaar vond de Trophy plaats in Kalkar Duitsland, vlak over de grens bij Arnhem. Elke echte vuurwerkliefhebber mag dit GRATIS vuurwerkfeest absoluut niet missen. Een hele berg dikke vuurwerkshows achter elkaar op 1 dag, muziek, feest, gezelligheid, enz. Zorg dat je er volgend jaar weer bij bent!
 
December 2019
In december heeft onze Huisman Vuurwerk Store de deuren geopend. Huissen bij Kaarslicht was ook weer een succes en niet te vergeten de Huisman Vuurwerkdemo 2019 was een waar vuurwerkfeest! De Losse Verkoop- en Afhaaldagen verliepen op rolletjes en we kijken dan ook terug op een mooi en succesvol jaar.
 
Verplichte Vuurwerkbril en Aansteeklont
De Overheid heeft besloten dat vanaf 2019 bij elke CAT.2/F2-bestelling verplicht een vuurwerkbril moet zitten. Als je de afgelopen jaren bij ons hebt besteld verandert er eigenlijk niets op dat gebied, wij stoppen immers al jarenlang een gratis vuurwerkbril en aansteeklont op onze kosten bij iedere CAT.2/F2-bestelling.
 
Verplichte Pijlenstandaard
In 2018 heeft de Overheid een verplichte Pijlenstandaard ingevoerd bij de aanschaf en het afsteken van vuurpijlen. Omdat vuurpijlen vanaf 1 december 2020 niet meer zijn toegestaan in Nederland is deze regel eigenlijk niet meer van belang.
 
Verbod op single shots - mortieren - Thunderking
T/m 2019 is een verbod op single shots zoals Thunderkings en Sick6 telkens niet door gegaan. Helaas is daar in 2020 verandering in gekomen: per 1 december 2020 zijn alle single shots, vuurpijlen en knalvuurwerk verboden in Nederland. Gelukkig zit de vuurwerkbranche niet stil en is er een alternatief gevonden: Mines!
 
Compound Boxen
Nieuw sinds 2018 zijn de zogenaamde Compound Boxen: niet meer zelf doorlonten, dat is al voor je gedaan! Er zullen een aantal spiksplinternieuwe Compound Boxen aan ons assortiment worden toegevoegd. Sommige importeurs hebben enkele bestaande Cakeboxen aangepast naar een Compound-variant maar dat geldt dus niet voor alle Cakeboxen.
 
Uitgebreidere informatie over de aangepaste Vuurwerk Wet- & Regelgeving vind je hier: Aangepaste Vuurwerkregels
 

Showroom
In 2011 hebben wij voor het eerst een Vuurwerk Store ingericht. Een mooie en relaxte plek om het vuurwerk te bekijken en onder het genot van een oliebol en een drankje met andere liefhebbers over vuurwerk te praten. Dat is zo goed bevallen dat we dit sindsdien elk jaar zijn gaan doen maar dan met een nog grotere Store. Ook dit jaar gaan we weer ons best doen om er een vette plek van te maken. Op dit moment wordt de ruimte nog gebruikt voor andere doeleinden namelijk een Try Out en Magazijn voor onze Sport- en Schoenenwinkel...

Het is bijna niet voor te stellen dat dit straks weer onze gave Vuurwerk Store zal zijn, maar je kunt in onze commercial nog redelijk goed zien hoe het toen geworden is:

En een gezellige drukte tijdens de Losse Verkoop- en Afhaaldagen:

Uiteraard blijven we jullie op de hoogte houden van nieuwe ontwikkelingen en voorbereidingen voor het nieuwe seizoen 2021-2022. Dat doen we via onze Facebook-pagina Facebook.com/HuismanVuurwerk en hier op deze pagina. Graag tot ziens op onze website!!

Groeten van het Huisman Vuurwerk Team