Afsteekverbod Gemeente Arnhem

De Gemeente Arnhem heeft helaas een Lokaal Afsteekverbod voor haar Gemeente afgekondigd. Meer informatie hierover lees je op deze pagina.
 
Afsteekverbod Gemeente Arnhem
Eind vorig jaar heeft de linkse coalitie in de Gemeenteraad van Arnhem besloten dat er per 2023 een Afsteekverbod van toepassing zal zijn. Een ondoordacht, onwerkbaar en onuitvoerbaar besluit! Onze verwachting is daarom dat het Afsteekverbod niet zal werken en massaal genegeerd gaat worden. Dat is ook niet zo raar en waarom we dat denken leggen we je graag uit.
 
Afsteekverbod is geen Vuurwerkverbod
Met name in de Media hebben ze er nogal een handje van: een Lokaal Afsteekverbod gemakshalve een Vuurwerkverbod noemen. Maar dat klopt dus voor geen meter! De verkoop en het bezit van Consumenten Vuurwerk blijft ook met aan Afsteekverbod gewoon toegestaan. Onze Vuurwerkfolders worden gewoon verspreid, onze Vuurwerk Store gaat gewoon open, je kunt gewoon vuurwerk bestellen en af komen halen. Allemaal legaal en bij wet toegestaan. 
 
Verkoop en bezit niet verboden
Hierboven noemen we het Afsteekverbod een ondoordacht, onwerkbaar en onuitvoerbaar besluit. Dat vinden we vooral omdat het voor heel veel onduidelijkheid bij de Arnhemse burgers zorgt. Zoals gezegd gaan de Vuurwerkwinkels gewoon open en is het bij je hebben van legaal Consumentenvuurwerk eind december gewoon toegestaan. Een Gemeente kan namelijk de verkoop en het in bezit hebben van legaal Consumenten Vuurwerk niet verbieden. Dat kan alleen op landelijk niveau worden gedaan en daar is in de Tweede Kamer géén meerderheid voor.
 
CAT.1/F1-Vuurwerk
Daarnaast zal nooit al het legale Consumenten vuurwerk in Arnhem verdwijnen omdat het afsteken van CAT.1/F1-Vuurwerk niet door een Gemeente verboden kán worden en dus uitgesloten is van het Afsteekverbod. Dat type vuurwerk kun je dus altijd blijven kopen en afsteken, dat is gewoon toegestaan. Ook in Arnhem ondanks het Afsteekverbod. Snapt u het nog??
 
Handhaving zo goed als onmogelijk
De Arnhemse Politie heeft eerder al aangegeven meer heil te zien in een landelijk verbod op al het vuurwerk. Dit komt vooral door de zo goed als onmogelijke handhaving van dit lokale verbod. Zoals hierboven al uitgelegd geldt het Lokale Afsteekverbod niet voor het afsteken van alle soorten vuurwerk, sommige soorten mogen gewoon. Daarnaast mag je alle soorten legaal consumentenvuurwerk dus gewoon kopen en in je bezit hebben. Dat is voor een handhaver eigenlijk al niet te doen om goed te controleren. Tel daar bij op dat een handhaver alleen een bekeuring kan uitdelen als deze gezien heeft dat jij persoonlijk het lontje van een stuk vuurwerk hebt aangestoken. En laten we eerlijk zijn: de Arnhemse handhavers hebben wel wat beters te doen met Oud & Nieuw dan op elke hoek van de straat te gaan staan kijken of iedereen zich wel aan het Afsteekverbod houdt. De handhaving van dit Lokale Afsteekverbod is dus eigenlijk onmogelijk en de pakkans enorm klein.
 
Afsteekverbod massaal genegeerd
We hebben afgelopen Oud & Nieuw gezien wat een Afsteekverbod voor gevolgen had in o.a. de Gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Apeldoorn en Nijmegen. Nog nooit werd daar zoveel vuurwerk verkocht en afgestoken als afgelopen Oud & Nieuw, terwijl daar dus hetzelfde Afsteekverbod al van toepassing was. Ook in onze regio heeft een groot deel van de Arnhemse bevolking al aan de verkooppunten laten weten de Vuurwerktraditie een warm hart toe te dragen en het Afsteekverbod massaal te zullen negeren.
 
Besluit aanvechten
Ondertussen strijden we nog steeds samen met de andere Vuurwerkondernemers uit de regio tegen dit ondoordacht, onwerkbaar en onuitvoerbaar verbod. We doen er alles aan om het alsnog weer van tafel te krijgen. Uiteraard houden we jullie hiervan op de hoogte.
 
Huisman Vuurwerk gaat door!!
Het moge duidelijk zijn, Huisman Vuurwerk gaat hoe dan ook door! De voorbereidingen op het nieuwe seizoen lopen volop: we krijgen weer een dik assortiment, onze Vuurwerkfolders zullen gewoon worden vespreid, onze Vuurwerk Store gaat gewoon open en je kunt dus gewoon bij ons terecht voor jouw vuurwerk. En dat kan nu al voor CAT.1/F1-Vuurwerk. Wij dragen de Vuurwerktraditie namelijk wél een warm hart toe!!